Obdivujete mistrovsky ozdobené dorty, marcipánové ozdoby nebo marcipánové figurky na dorty? Chcete se pokusit o podobné výsledky a ozdobit své cukrářské výrobky netradiční ozdobou? Podívejme se na možnosti ve zdobení dortů s pomocí marcipánu.
Každá domácí cukrářka začíná obvykle s mléčnou hmotou, takzvaným falešným marcipánem. Je to cukrářská hmota, kterou lze doma vyrobit z běžně dostupných surovin jako je cukr, med, sušené mléko apod. Použití tohoto falešného marcipánu na dorty má ale svoje nevýhody. Falešný marcipán při zvýšené vlhkosti nepříjemně vlhne a může se dokonce rozpouštět. Ani květy či jiné ozdoby na dort nejdou z falešného marcipánu nikdy udělat tak tenké, jako z pravého marcipánu určeného speciálně na dort. Nevýhodou je také fakt, že při uskladnění domácího marcipánu hmota ztvrdne (skladovat se musí v lednici) a před dalším zpracováním je nutné ji nejprve nahřát, například v mikrovlnné troubě.
Časem většina domácích cukrářek pozná, proč profesionálové používají kvalitní výrobky, a po určité době se začne používat pravé marcipánové hmoty, které jsou mnohem pružnější a které mají neustále k dispozici třeba v domácí spíži.
Mimo pravého marcipánu na dorty vyrábíme taktéž:
Z kvalitního marcipánu na dorty a z potahových látek z pravého marcipánu lze bez problému vyrobit marcipánové figurky nebo ozdoby na dort pro každou příležitost.
Figurky z pravého marcipánu lze vyrobit v mnoha barevných provedeních. Může se jednat o marcipánová zvířátka, marcipánové květiny, postavičky na dort nebo hvězdná znamení a tyto ozdoby je třeba samozřejmě obarvit. Potahové látky se velmi dobře barví i na syté odstíny a co je důležité, ozdoby z pravého marcipánu výborně chutnají.