Jak pracovat s marcipánem

Připravili jsme pro vás pár tipů, jak pracovat s marcipánem. Sepsali jsme několik základních informací, které vám určitě pomohou v úplných začátcích. Žádný učený z nebe nespadl, proto zkoušejte modelovat, i když z této činnosti máte obavy. Sami si přijdete na ideální postupy, jak pracovat s marcipánem. Existuje několik základních pravidel, které by člověk měl při práci s marcipánem dodržovat, proto bychom se o ně rádi podělili.

Tipy, jak pracovat s marcipánem:

  • Ideálně vypracovaná hmota má konzistenci a tuhost jako plastelína (modelína). Neměla by se lepit a leskne se. Pokud tomu tak není, nemodelujte/nepotahujte dort, ale upravte si napřed konzistenci. Rozpadající marcipán naředit, řídký marcipán přisypat např. cukrem apod.
  • Dortové figurky/ozdoby modelujte několik dnů před tím, aby byly dostatečně tvrdé.
  • Na lepivý marcipán použijte jakoukoliv sypkou hmotu, která váže vlhkost (např. bramborový škrob).
  • Spojování marcipánových částí (např. u figurek): spoje jemně navlhčit a narušit hladkou strukturou např. dírkováním s pomocí párátka. Voda více vlhčí, doporučuje se alkohol (např. vodka) – rychle vyprchá (schne).
  • Místo spojovacích párátek můžeme vyrobit tenké marcipánová tyčinky, které po několikadenním zaschnutí poslouží stejně.
  • Válejte potahovací hmotu na dort do velikosti: průměr dortu + 2x výška dortu.
  • Při lepení drobných částí na dort si můžete pomoci sirupem.
  • Při barvení si rozdělte hmotu na potřebné kusy (dle barev). Do každého kusu udělejte důlek a přidejte barvu (sypkou, tekutou). K sypké barvě přidejte do důlku pár kapek vody.
  • Uhlazování marcipánového potahovacího plátů provádějte odshora. Boční plochy se uhlazují dokola (vodorovný směr), jinak velmi často budete bojovat s tzv. přeloženími marcipánové hmoty.
  • Marcipánová hmota se na želatině, tvarohu a šlehačce rozmáčí. Potahujte spíše na krém či marmeládu (platí primárně pro dorty).
  • Nepoužívejte příliš sypkých barev, mění chuť marcipánu.
  • Pokud chcete zdobit marcipánovými šupinkami, pak nechte marcipán zmrazit a strouhejte na dort.
  • Barvení do černa začněte napřed kakaem, pak barvou. Pokud začnete barvou, může se brva měnit spíše do zelena.

 

Nemáte čas či trpělivost modelovat vlastní marcipánové ozdoby? Objednejte si je u nás. Ručně modelované marcipánové ozdoby posíláme přes e-shop již od jednoho kusu.

Jak vyrábíme marcipánové figurky: