Připravili jsme pro vás pár tipů, jak pracovat s marcipánem. Sepsali jsme několik základních informací, které vám určitě pomohou v úplných začátcích. Žádný učený z nebe nespadl, proto zkoušejte modelovat, i když z této činnosti máte obavy. Sami si přijdete na ideální postupy, jak pracovat s marcipánem. Existuje několik základních pravidel, které by člověk měl při práci s marcipánem dodržovat, proto bychom se o ně rádi podělili.
Tipy, jak pracovat s marcipánem:
Ideálně vypracovaná hmota má konzistenci a tuhost jako plastelína (modelína). Neměla by se lepit a leskne se. Pokud tomu tak není, nemodelujte/nepotahujte dort, ale upravte si napřed konzistenci. Rozpadající marcipán naředit, řídký marcipán přisypat např. cukrem apod.
Dortové figurky/ozdoby modelujte několik dnů před tím, aby byly dostatečně tvrdé.
Na lepivý marcipán použijte jakoukoliv sypkou hmotu, která váže vlhkost (např. bramborový škrob).
Spojování marcipánových částí (např. u figurek): spoje jemně navlhčit a narušit hladkou strukturou např. dírkováním s pomocí párátka. Voda více vlhčí, doporučuje se alkohol (např. vodka) – rychle vyprchá (schne).
Místo spojovacích párátek můžeme vyrobit tenké marcipánová tyčinky, které po několikadenním zaschnutí poslouží stejně.
Válejte potahovací hmotu na dort do velikosti: průměr dortu + 2x výška dortu.
Při lepení drobných částí na dort si můžete pomoci sirupem.
Při barvení si rozdělte hmotu na potřebné kusy (dle barev). Do každého kusu udělejte důlek a přidejte barvu (sypkou, tekutou). K sypké barvě přidejte do důlku pár kapek vody.
Uhlazování marcipánového potahovacího plátů provádějte odshora. Boční plochy se uhlazují dokola (vodorovný směr), jinak velmi často budete bojovat s tzv. přeloženími marcipánové hmoty.
Marcipánová hmota se na želatině, tvarohu a šlehačce rozmáčí. Potahujte spíše na krém či marmeládu (platí primárně pro dorty).
Nepoužívejte příliš sypkých barev, mění chuť marcipánu.
Pokud chcete zdobit marcipánovými šupinkami, pak nechte marcipán zmrazit a strouhejte na dort.
Barvení do černa začněte napřed kakaem, pak barvou. Pokud začnete barvou, může se brva měnit spíše do zelena.
Nemáte čas či trpělivost modelovat vlastní marcipánové ozdoby? Objednejte si je u nás. Ručně modelované marcipánové ozdoby posíláme přes e-shop již od jednoho kusu.