Připravili jsme pro vás pár tipů, jak pracovat s marcipánem. Sepsali jsme několik základních informací, které vám určitě pomohou v úplných začátcích. Žádný učený z nebe nespadl, proto zkoušejte modelovat, i když z této činnosti máte obavy.
Tipy, jak pracovat s marcipánem
Při práci s marcipánem se vyplatí dodržovat několik základních pravidel, která zde uvádíme. Pomohou zejména začátečníkům, kteří se díky tomu mohou vyhnout nejčastějším chybám. Postupem času si sami přijdete na své vlastní ideální postupy, jak pracovat s marcipánovou hmotou tak, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.
Konzistence marcipánové hmoty
- Řádně vypracovaná marcipánová hmota má konzistenci a tuhost jako plastelína/modelína. Její povrch by měl být hladký a lesklý. V žádném případě by se marcipánová hmota neměla lepit. Pokud tomu tak není, nepouštějte se do modelování figurek nebo potahování dortu, ale upravte nejdříve konzistenci hmoty.
- Rozpadající marcipán nařeďte, do řídkého marcipánu přisypejte například cukr a podobně. Na lepivý marcipán použijte jakoukoliv sypkou hmotu, která váže vlhkost (bramborový škrob).
Modelování marcipánových figurek a zdobení marcipánem
- Dortové figurky/ozdoby modelujte několik dní před samotným použitím, aby byly dostatečně tvrdé.
- Pokud chcete zdobit marcipánovými šupinkami, pak nechte marcipán nejdříve zmrazit a poté jej strouhejte na dort.
Spojování částí marcipánových figurek
- Spoje jemně navlhčete a narušte hladkou strukturu např. dírkováním s pomocí párátka. Pro navlhčení doporučujeme místo vody raději alkohol (např. vodka), který schne rychleji než voda a dříve vyprchá.
- Místo spojovacích párátek můžeme vyrobit tenké marcipánové tyčinky, které za několik dní vyschnou a jsou dostatečně tvrdé, aby posloužily stejně jako párátka.
- Při lepení drobných částí na dort si můžeme pomoci například sirupem.
Barvení marcipánu
- Při barvení si rozdělte nebarvenou hmotu na potřebné kusy, které chcete barvit. Do každého kusu udělejte důlek a přidejte barvu (sypkou či tekutou). K sypké barvě přidejte do důlku pár kapek vody, aby se marcipán lépe a konzistentně probarvil.
- Nepoužívejte větší množství sypké barvy, mění chuť marcipánu.
- Pokud chcete marcipán zbarvit do černa, doporučujeme začít nejdříve kakaem a teprve poté použijte barvu. Sáhnout hned v první moment po barvě není vhodné, v takovém případě by se marcipán mohl zabarvit spíše do zelena, což pravděpodobně není výsledek, kterého byste chtěli dosáhnout.
Potahování dortů marcipánem
- Marcipán pro potažení dortu je nejvhodnější vyválet do velikosti, která se rovná průměru dortu a navíc rozšířená o dvojnásobek výšky dortu.
- Marcipán raději přikládejte na dort pokrytý máslovým nebo bílkovým krémem nebo marmeládou. Marcipánová hmota na želatině, tvarohu nebo šlehačce se bude spíše rozmáčet.
- Při uhlazování marcipánové hmoty postupujte odshora. Boční plochy se uhlazují kolem dokola dortu ve vodorovném směru, jinak hrozí tzv. přeložení marcipánové hmoty, se kterým se pak musí často bojovat.
Objednejte si naše marcipánové dekorace
Nemáte čas či trpělivost modelovat vlastní marcipánové ozdoby a figurky? Máte možnost si je objednat u nás v e-shopu. Náš sortiment obsahuje jak klasické marcipánové růže a květy, tak originální figurky pro různé příležitosti – svátky, narozeniny nebo svatby. Ručně modelované marcipánové ozdoby lze objednat již od jednoho kusu.