O marcipánu

Kde se vzal

Historie marcipánu je velmi dlouhá, opředena spoustou legend a pověstí. Marcipán patří mezi nejstarší cukrovinky světa. Cukrovinku podobnou marcipánu (rozemleté mandle smíchané s medem) pojídali již staří Řekové ve 4. stol. před n. let., ale marcipán to ještě nebyl. První zmínka o marcipánu je z r. 700 n. l. z Orientu, kde se mluví o marcipánu či mandlových cukrovinkách. Odtud se rozšířil i do Evropy. Ve 14. století byl podáván jen nejvyšším bohatým vrstvám a až do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu a pravý marcipán zcela zlidověl.

Základ marcipánu – mandle

Mandlovník je teplomilná rostlina stejně jak broskvoň a meruňka, což jsou její nejbližší příbuzní. Mandle má být tvrdá, uvnitř bílá až krémová s jemnou sladkou mandlovou chutí. Mandle se celá staletí užívali v lidovém léčitelství. Je v nich ukryto velké množství vlákniny, vitamínu B, vitamínu E a kyseliny listové. Dále obsahují tuk (mandloví olej se používá v kosmetice do krémů na zjemnění pleti, dále do mýdel a parfémů), bílkoviny, cukr a mimo jiné i významné množství minerálních látek. Ve 100g je 720mg draslíku, 280mg hořčíku, 260mg vápníku, 1mg mědi a 3mg zinku.

Perlička z historie

Snad nejznámějším modelářem marcipánových figurek byl slavný Leonardo da Vinci, který marcipán používal jako výborně tvárný materiál pro své sochy. Jeho sochy obdivoval i italský panovník Ludvik I s královským dvorem. Ten však měl marcipán rád z jiného důvodu. Společně s královským dvorem všechna umělcova díla snědli a tak se nám bohužel žádná nedochovala. Na následujících stránkách tohoto katalogu Frischmann Vyškov objevíte množství marcipánových figurek různých tvarů, které uspokojí nejen Vaše oko, ale následně i mlsné jazýčky.